RESUMEN DE LES RESPOSTES REBUDES A L’ENQUESTA SINODAL ELABORADA PER LA PARRÒQUIA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT DE LES PLANES

 


Des de la Parròquia vam fer una enquesta participativa, oberta a tothom, per tal que cadascú pogués valorar l’experiència sinodal de la comunitat i de l’Església. En aquesta enquesta van participar 30 persones[1]. Posteriorment el diumenge 13 de febrer vam fer una valoració parroquial a la Casa Sagrada Família de Vallvidrera, el consell parroquial i alguns membres de la comunitat, que érem 21 persones. La majoria de persones que han contestat l’enquesta voldrien participar de la comunitat parroquial (92%), però molts diuen que no tenen temps (50%), d’altres no saben com fer-ho (25%), i l’altre 25% diu que ja participa.

En primer lloc vam valorar positivament la recepció de totes les respostes i la participació en general. Una de les coses que mostrava l’enquesta és el fet que la sinodalitat és viu en les celebracions de la missa dominical[2] (88%). Justament això fa que la majoria valorin com l’Església és suficientment sinodal (integradora, participativa i corresponsable) amb el 84% dels enquestats (16% creuen que no). La majoria a nivell parroquial veuen la comunitat de Les Planes com a sinodal, tot i que la nota disminueix a nivell diocesà, de l’església del país i a nivell universal. Ja que aquesta sinodalitat té a veure amb la percepció que és té de com s’escolta als laics a nivell eclesial i jeràrquic. També creiem majoritàriament que una Església més sinodal faria que la gent s’apropés més (75%).

A nivell d’integració coincidim que la comunitat parroquial és una comunitat oberta. Però a nivell eclesial es valora que hi ha col·lectius que poden tenir dificultats en participar de l’església, o per la nostra actitud hostil o per les seves reivindicacions: les persones homosexuals, els divorciats, les dones i els joves (per aquest ordre). Ens falta més formació i més coneixença dels altres. En l’aspecte de les dones creiem que cal una més gran participació de les dones en tots els aspectes i serveis de l’Església. En els joves també, però a vegades costa més per la manca d’implicació del jovent. I falta compromís.

En la manera de funcionar sinodal de la Parròquia de Les Planes només el 10% creu que les decisions les pren sol el rector. A nivell de grau de confiança en el consell pastoral hi ha una bona notificació (una mitjà de 8’69 de 10). A nivell econòmic i de transparència també hi ha una bona valoració (9’08 de 10). Es valora positivament l’estil de comunicació de la Parròquia, que és fàcil de consultar. A nivell de comunitat, per fer més sinodal la Parròquia, sorgeixen propostes com: trobar maneres de conèixer-nos més entre nosaltres, fer testimonis... La gent opina majoritàriament que es fàcil participar en grups de voluntaris, catequesis, equips de fe, Caritas,... i que potser caldria constituir un grup de litúrgia. També, fruït de l’enquesta, veiem necessària establir un protocol de cara a establir unes pautes a fer en el moment que detectés un abús d’autoritat, on creiem que el bisbat ens hauria d’ajudar donant eines. La majoria ni creu que hi hagi excessiu protagonisme del mossèn (92,6%), ni troba problemes per expressar el seu desacord amb algunes qüestions pastorals (92,6%).

En conclusió, estem contents d’aquesta experiència i oportunitat que ens ha donat el sínode per treballar la participació, integració i corresponsabilitat de les nostres comunitats eclesials. I preguem a Déu, sota la intercessió de la Mare de Déu de la Salut, que il·lumini els nostres pastors en les decisions que han de prendre.

 



[1] Dels quals 40% són homes i 60% són dones. La franja d’edat més abundant són majors de 65 anys (44%), seguit dels 40-50 anys (31%), 30 anys (10%), 18-30 anys (10%) i la resta menors de 18 anys (5%). Tots els enquestats van respondre que la seva comunitat de referència és la Parròquia de Les Planes (tan sols una persona va posar que la seva comunitat de referència és la Parròquia de Las Tablas a Madrid).  A nivell d’estudis la majoria són universitaris (37%), seguits d’estudis de primària (31%), FP (28%), i secundaria (4%). Pel que fa al treball la majoria són pensionistes (59%), amb treballadors (21%) estudiants (14%), i aturats (6%). Per últim nascuts a Catalunya (40%), de la resta d’Espanya (50%), a Llatinoamerica (6%) i la resta d’Europa (4%).

[2] Només el 12% participen algún cop al mes, a l’any o només a celebracions especials (comunions, batetjos…)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COMIAT DE MN. DAVID ÁLVAREZ

CRONOLOGIA DE LA PARRÒQUIA DE LES PLANES (1925-2017)

MOSSÉN PERE GRAU, PRIMER RECTOR DE LES PLANES