La “Pasqua granada”: ser una comunitat viva



Mn. David m’ha demanat aquest breu escrit per al Full Dominical de la parròquia de Les Planes. Avui, 28 de maig, celebrem el Diumenge de Pentecosta. Cinquanta dies després de celebrar la Resurrecció de Jesucrist, acabem el temps pasqual, que és un temps de festa i alegria, un temps de plenitud i de recollida dels primers fruits, del gran fruit que la Resurrecció del Senyor ha donat: el de l’Esperit Sant, la tercera persona de la Santíssima Trinitat, l’ànima de l’Església. Penso que ens pot ajudar a viure aquesta cloenda de la Pasqua d’aquest any fer un repàs dels  noms amb que el poble cristià anomena la festa d’avui.

El primer i més usual és el de Pasqua de Pentecosta, nom que al·ludeix als cinquanta dies que van de la resurrecció de Jesús a la vinguda de l’Esperit Sant. La festa jueva de la Pentecosta tenia lloc cinquanta dies després de la Pasqua i commemorava la primera collita dels fruits de la terra i al mateix temps el lliurament de la Llei a Moisès dalt de la muntanya del Sinaí. Un altre nom és la Pasqua de l’Esperit. És el nom més directe i que ens recorda el do que avui celebrem, el do que fa realitat l’amor de Jesucrist, el do que fa realitat tot el que nosaltres som, el do que fa que cada comunitat cristiana sigui una realitat viva, el do que ens transforma per mitjà de la fe i els sagraments, el do que renova la humanitat i hi planta les llavors del Regne de Déu. Un tercer nom és el de segona Pasqua. I aquesta designació és també un bon nom perquè ens recorda que és com un ressò de la primera, la Pasqua de Resurrecció. Avui celebrem allò que la Pasqua significa per a nosaltres: la continuació en la nostra vida d’allò que va viure Jesús, perquè hem rebut, des del nostre baptisme i des de la confirmació, el mateix Esperit que a ell el movia. Finalment, hi ha els noms de la Pasqua granada o la Pasqua dels fruits. Em sembla que és el més popular, inspirat en el món rural i en el cicle que segueix la naturalesa. Així com la Pasqua de resurrecció s’anomena “la Pasqua florida” i la natura vegetal primer floreix i després dona el gra i el fruit, de la mateixa manera cada cristià i cada comunitat cristiana és el fruit d’aquesta flor esplendorosa que és Jesús ressuscitat.

¿Quins fruits podem esperar i hem de demanar a l’Esperit Sant per a la comunitat parroquial de Les Planes? Els que el mateix Esperit Sant inspiri en el cor del rector i en el cor de tots i de cadascun dels membres de la comunitat. Mirant, a l’Església catòlica universal, hi ha dos fruits que hem sembla que hem de demanar aquest any: els fruits de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que, si Déu vol, el papa Francesc presidirà als inicis d’agost a Lisboa, amb gran assistència de joves del nostre país; i també els fruits del Sínode sobre la sinodalitat, que s’iniciarà el proper mes d’octubre a Roma. Dos fruits que farem bé de demanar sovint en la pregària, posant per intercessor Mn. Pere Grau i Andreu, el recordat i molt estimat rector que fou d’aquesta parròquia.

                               Mn. Jordi Piquer



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COMIAT DE MN. DAVID ÁLVAREZ

CRONOLOGIA DE LA PARRÒQUIA DE LES PLANES (1925-2017)

MOSSÉN PERE GRAU, PRIMER RECTOR DE LES PLANES